Venloop Venlo – 26 maart 2023

Terugblik

Hoe was het? De Venloop leek uit te draaien op een kletsnatte middag, maar vanaf de start tot de finish was het vrijwel droog. Het lopen op de Stryd pakte weer goed uit. Ik had besloten om iets voorzichtiger te starten: 236 in plaats van 238 watt. Dat lukte vrijwel tot de finish in 1.43:52. Bijna drie minuten onder mijn PR van zeven jaar geleden. Leuk dat dat nog steeds lukt.

En het carnaval? Mwah. Er zijn vast mensen die dat heel leuk vinden, maar als ik op mijn eigen grens loop, heb ik geen aandacht voor het feest. Soms was ik blij dat ik er alleen maar langs hoefde te lopen. Je zal maar uren in die herrie moeten staan…

Vooruitblik

Wie doen er mee vanuit de LbnK? Jim Schouten en Clothilda van Kleinwee

Waarom deze wedstrijd? Jim: tja, ik zou het zelf niet hebben bedacht. Bij de Berliner Mauerweglauf kwamen we een aardige loper uit Düsseldorf tegen die al vaker in Venlo had gelopen vanwege de sfeer. Zoiets als carnaval? Ja dus. En toen appte hij dat hij zich weer had ingeschreven…

Is een halve marathon niet een beetje kort? Jim: na al die lange duurlopen voor Berlijn (augustus 2022) wilde ik wat anders. Ik had eerder een Stryd vermogensmeter gekocht en ben daarmee nu aan het experimenteren. Kijken of ik op de kortere afstanden mijn PR’s kan verbeteren. Gaat natuurlijk nergens over, want echt snel word ik niet meer (en ben ik nooit geweest). Maar uitdagende doelen stellen vind ik leuk. Met de 5 km is dat gelukt. En nu is de halve marathon aan de beurt.

Hoe loopt de voorbereiding? Jim: de Stryd geeft onze trainingen precies aan. ‘Onze’ want Clothilda volgt hetzelfde schema op haar eigen vermogen. We hebben opgegeven hoeveel dagen en hoeveel uur per week we willen lopen en wanneer het evenement is. Stryd bepaalt op basis van je prestaties tijdens trainingen en wedstrijden je critical power en geeft je vervolgens een uitdagend trainingsschema.

Hoe loop je zo’n wedstrijd? Jim: met de Stryd is dat heel eenvoudig: die stelt dat ik constant 238 Watt kan lopen. Op mijn horloge zie ik alleen het gemiddelde vermogen en het vermogen dat ik op dat moment loop. Ik heb onderweg geen idee van tempo of tussentijden en vertrouw erop dat ik dat vermogen een uur en drie kwartier volhoud.

Wat wordt je eindtijd? Jim: mijn PR van zeven jaar geleden staat op 1:46:40. Stryd voorspelt nu 1:43:22 +/- 3 minuten. Ik ben benieuwd, want het vermogen dat ik daarvoor moet lopen, vind ik heel pittig. Maar zoals gezegd: die tijden gaan nergens over. Ik vind het een leuk experiment.