Wandelen met hindernissen

Trouwe lezers weten dat ik een keer per jaar een weekend ga wandelen met vrienden. Dat doen we al 33 jaar. En dit jaar zelfs twee weekenden. Het laatste weekend was half november naar Friesland. Nu was ik zelf net geveld door een zweepslag, dus wandelen was een beetje problematisch. Ik had het een week daarvoor nog wel geprobeerd met een rondje van anderhalf uur, maar dat was niet zo’n goed idee.

Wat te doen? Een van de vrienden kwam met het lumineuze idee om de fiets mee te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Met stapvoets meefietsen kon ik vrijwel alle paden met de wandelaars mee. En een fiets kan je ook wel over een hekje tillen. De harde oostenwind maakte het wel fris, maar daar kun je je op kleden.


We verbleven in Harlingen in ’t Heerenlogement, voor ons vrienden natuurlijk een zeer wervende naam. Het hotel is gelegen in een pand dat minimaal al vanaf 1654 als hotel dienst doet. En wel tegenover het huis van Piet Paulusma. De intocht van Sinterklaas in Harlingen verliep dat weekend gelukkig zonder schermutselingen.

De eerste dag voerde ons van Harlingen naar Franeker. Het eerste dorp dat we tegenkwamen was Wijnaldum. Bijzonder omdat de gelijknamige voetballer diezelfde avond scoorde tegen Frankrijk. Daarna ging het langs diverse Elfstedenherkenningspunten naar Franeker. Daar waren we te laat om ook nog een bezoek te kunnen brengen aan het beroemde planetarium van Eise Eisinga. De andere mannen gingen met de trein terug en ik kon me warm fietsen terug naar Harlingen. Daar wachtten een paar mooie biertjes, zwartgeblakerde bitterballen en een lekkere pizza.

De volgende dag meldden we ons om acht uur bij de terminal voor de boot naar Terschelling. Voor ons stond de E2 van voetbalclub Workum die een uitwedstrijd hadden op Terschelling. Dan ben je dus een hele dag onder de pannen. Met de snelle boot waren we binnen korte tijd op het eiland en na een korte busreis stapte ik in Midsland uit om een mountainbike te huren. De andere mannen reden nog een stukje door. Met een gure oostenwind tegen fietste ik naar de Boschplaat om hen weer te ontmoeten. Daarna over meer en minder gebaande paden een flink stuk van Terschelling gezien. Vooral de paden over mul zand waren met de mountainbike een aardige uitdaging, zeker als het ook heuvelop ging. Na de bootreis terug verzorgde ’t Heerenlogement een uitstekende maaltijd aan zes vermoeide mannen.


Op de laatste dag stonden er vijf mannen moeizaam op met stramme ledematen. Daar had ik geen last van, maar de bovenbenen waren wel stijf. Dit ondanks een vrij uitgebreid fietsseizoen in de benen. We togen naar Gaasterland om een rondje te doen in het Rijsterbos. Prachtig mooi wandelen naar het IJsselmeer en weer terug. Na een prettige lunch in Oudemirdum zat ons weekend erop. Het was weer allemachtig prachtig.