Mijn eerste Amstel Gold Race 2016

De Amstel Gold Race 2016 (AGR voor toerfietsers dan…) begon voor mij eigenlijk al met de inschrijving voor de AGR van 2015. Zelf fiets ik pas sinds 2014 en merkte dat het stellen van een doel motiverend werkt om te blijven trainen. Zogezegd zo gedaan, inschrijven maar voor de AGR 100 KM toertocht. Oeps….. tijdens het plannen van de vakantie vergeten dat de AGR gereden moest worden, helaas dus. Maar het zogenaamde zaadje was geplant en het idee om 100 KM over heuvels te fietsen had weer een jaar de tijd om uit te groeien tot een doel op zich.

Dit jaar was de AGR toertocht uitgeschreven voor zaterdag 16 april, er werd ingeschreven onder de teamnaam LBNK en Ko had al snel de nodige slaapplaatsen geregeld voor de mensen die wilden overnachten. So far so good maar dan nu ook echt hard trainen want met 100+ kilo de berg (lees heuvel) op gaat niet vanzelf. Gelukkig kon ik gelijk aanhaken in de Gerard Vianen Classic trainingsgroep die in een goed opbouwschema wekelijks toewerkte naar de GVC op 5 mei. Wij begonnen bij ongeveer 40 KM en rond 16 april was de lengte van de ritten al tot rond de 80 KM opgelopen. Met begin april nog even een hoogtetraining op de Amerongse- en Grebbeberg zou het toch goed moeten komen!

Op 15 april, na een autorit vol met fileleed, melde Vincent, Marcel Blom en ikzelf ons op Bungalowpark Schin op Geul. We troffen daar de overige helden die het aandurfde om de volgende dag 100 of zelfs 150 KM over de Limburgse heuvels te fietsen. De deelnemers (in een LBNK shirt) aan de 100 K waren Vincent, ikzelf, Johan, Kees en Gé. 150K was het doel van Ko, Marcel, Marcel, Marcello, Michel, Camiel, Douwe Anne en Joop.

Na een rustige vrijdagavond zorgde chef Joop en Ko voor het juiste ontbijt, eieren met spek! Als het nu nog niet goed komt dan weet ik het ook niet meer, op naar de start! In een mooie LBNK colonne door Walem en Valkenburg “gekoerst”, bij de start nog even een startnummer afgeven aan Martijn en de laatste powerbars mee gegrist, daar gaat ie dan!

We rijden met zijn allen op een redelijk tempo vanuit de start naar het eerste heuveltje, bovenaan is het linksaf voor de 150K en rechtsaf voor de 100K. Ik fiets op mijn eigen tempo omhoog en zie langzaam de beter getrainde mannen in LBNK shirts voor mij uit verdwijnen, geen paniek natuurlijk want heuvelaf haal ik ze vast wel weer in. Eenmaal op het stukje vlak na de beklimming haal ik een paar LBNK’ers bij, het zijn de mannen van de 150K….? Dat gaat niet goed dus. Ondanks de aanmoediging van Marcello om met hun de 150 mee te rijden keer ik om en probeer de andere 100K rijders weer in te halen. Ik fiets van groepje naar groepje en moet uiteindelijk ook nog voor een spoorwegovergang wachten, dat lijkt dus op een lange dag alleen fietsen want de rest van de 100K denkt dat ik toch voor de 150K heb gekozen! Tja… gelukkig is het aan onze kant van het parcours redelijk weer met niet al te veel wind en af en toe zelf een straaltje zon. Ik besluit er het beste van te maken en probeer zo veel mogelijk met andere toerfietser in een groepje mee te fietsen. De volgende beklimmingen dienen zich al weer aan, ik ben blij dat ik met de GVC club getraind heb want ik blijk geen natuurlijk klimtalent te zijn. Op sommige heuveltjes kom ik op mijn tandvlees boven maar als de hartslag eenmaal wat gedaald is kan ik genieten van het stuk afdalen wat na elke beklimming je beloning is. Na ongeveer 60K kom ik Martijn de Bruin tegen en later bij de bevoorrading de andere 100K fietsers. De laatste 40K fietsen we gezamenlijk naar de finish op de Cauberg in Valkenburg. Moe maar voldaan duiken we het Amstel Finish paviljoen in, een paar benen worden gemasseerd, een vette hap genuttigd en 1 radler alcoholvrijbier achterovergeslagen. Tijd voor een warme douche in onze vakantievilla op park Schin op Geul. Wie wist ook al weer de weg terug? Niemand schijnt het echt te weten en zo fietsen we onbedoeld nog een keer over wat pittige heuvels naar huis. Goed voor de hoogte meters en iedereen is trots dat wij deze bergjes ook nog even verslinden. Onderweg komen we een opgefriste Joop tegen, het schijnt dat hij echt de laatste bus naar het park heeft genomen!

De avond is natuurlijk nog jong dus de overwinning op de Limburgse Heuvels wordt nog even gevierd in Valkenburg, een mooie afsluiting van een geslaagde dag!

Volgend jaar weer en voor iedereen een aanrader!

De AGR een mooi doel en een bijzondere ervaring rijker!

AGR Bjorn 2016

Bjorn den Dekker