LbnK – Rabobank spinningmarathon 5 september 2015

Op de jaarmarkt in Kockengen was het eindelijk zo ver. De 1e LbnK – Rabobank Spinningmarathon voor het goede doel (Stichting Join Our Mission) zou gaan plaatsvinden. Zou het een succes worden? Zullen de spinners en bezoekers van de jaarmarkt het naar hun zin hebben?

Vanaf de zijlijn heb ik het hele voortraject meegemaakt. Vanaf het voorstel van Ruud Kwakkenbos aan de LbnK om dit samen met Rabobank te organiseren tot het met de start van de spinningmarathon op zaterdag 5 september 2015, om 11.00 uur. En geloof mij dat heeft minstens zoveel inspanning gekost als het spinnen zelf. Petje af voor Ruud en Marla, want het is best ook spannend geweest.

Ondanks de aandacht in de media, sociale media en rondje Kockengen, leek het nog niet echt storm te lopen met de aanmeldingen van de spinners. Natuurlijk weten we uit ervaring dat in de laatste anderhalve week de meeste aanmeldingen komen, maar het blijft spannend. Was 25 spinningfietsen misschien toch iets teveel? Moeten we nog meer sporters persoonlijk benaderen? Zal de locatie op het Kerkplein wel juist zijn? Zal het weer wel meewerken? Zou er een mooi bedrag voor Join Our Mission bij elkaar worden gespind? Allemaal onzekerheden en ik heb Marla menigmaal een diepe zucht horen slaken.

Maar……………………………allemaal zorgen om niets. Het was echt een heel leuk en succesvol evenement, ondanks het wisselvallige weer. Succesvol voor iedereen: de spinners, de instructrices, het publiek, de organisatie en vooral ook voor stichting Join Our Mission.

IMG_7375kopie

Op zaterdagmorgen om 08.30 uur vertrok ik naar de jaarmarkt, naar het Kerkplein, om alles op te bouwen. Bij aankomst bleek alles al bijna klaar te zijn. Ruud had vanwege het weer een mooie tent laten neerzetten zodat de spinners droog zouden blijven. De spinningfietsen werden net afgeleverd. Ruim voor aanvang was alles gereed voor ontvangst van de eerste spinners. Voor de instructrices was er een speciale voortent van waaruit zij de instructies konden geven. Niels en Ruud hadden hun geluidinstallaties al opgebouwd en de muziek klonk al over het Kerkplein.

De opzet was om in 4 blokken van 1 uur, met maximaal 23 sporters te spinnen. Ieder spinners zou een financiële bijdrage doen, hetzij zelf of door middel van sponsors, ten behoeve van de Stichting Join Our Mission voor het afbouwen van hun 18+ huis in Polen. Uit de voorinschrijving bleek er al een bezettingsgraad van 80% te zijn en dat zou op de dag zelf alleen maar oplopen. Tussen de spinners zaten een aantal die hards, want maar liefst 4 spinners zouden de volledige 4 uur spinnen. Zelf had ik nog nooit gespind, maar ik had mij ingeschreven voor 2 uurtjes.

IMG_7379

Tegen 11.00 uur meldden zich de eerste spinners. Zij werden in de stand ontvangen, waar zij een bidon en water kregen. Al snel bleek dat zij niet alleen hun best zouden doen met spinnen, maar dat zij al hun best hadden gedaan voor de sponsoring. Het geld stroomde binnen. Om 11.00 uur opende Fred de Bruin, voorzitter van Join Our Mission de marathon. De spinninginstructrices Colina en Linda gingen er gelijk flink tegenaan. Een fantastisch gezicht om zo’n 20 spinners, bijna synchroom, met zoveel plezier te zien spinnen. Ik moest wel even slikken, want ineens leek 2 uur spinnen in zo’n tempo toch wel wat optimistisch.

Om 12.00 uur was het mijn beurt. Ik heb er van genoten. Respect voor de spinners moet ik zeggen, want het is echt inspannend, maar het is vooral leuk. Gevarieerd met lichte en zware intervallen. Het is heel lang geleden dat ik in één uurtje zo getranspireerd heb. De Rabobidon met water was meer dan welkom. Uiteraard vond ik het ook heel leuk dat er veel sporters in hun LbnK tenue aan het spinnen waren.

Om 13.00 uur loste Angela en haar begeleider de instructrices af en ging het weer vol gas door. Inmiddels hadden zich ook mensen bij de stand aangemeld om te spinnen en zo waren ook dit uur bijna alle spinfietsen bezet. De die hards zaten nog gewoon op hun fiets alsof dit hun eerste uurtje was. Ook dit uur vloog naar mijn gevoel om. Het zat er voor mij op.

Bij de wisseling om 14.00, het laatste uur, bleek er een enorme afvaardiging te zijn van de “zwarte brigade”, duidelijk herkenbaar aan hun zwarte tenue met een mooie rode rand. Een fraai gezicht en fantastische inspanning voor het goede doel. Wat mooi zou het zijn dat juist het laatste uur alle fietsen bezet zouden zijn. Helaas, er was nog één fiets vrij. Natuurlijk op de voorste rij in het midden. Dat kon natuurlijk niet. Ik ben erop gaan zitten en heb ook het laatste uurtje volgemaakt. Dat moet toch voor het publiek ook een mooie gezicht zijn. Een complete bezetting in het allerlaatste uur.

IMG_1488kopie

Net als bij de opening werd de spinningmarathon gesloten door Fred de Bruin, die bij voorbaat al alle spinners bedankten voor hun inzet voor de stichting. Daar was ik het roerend mee eens. Ik ben ongelofelijk trots op alle spinners, instructrices en vrijwilligers die zich zo hebben ingespannen om dit tot een succesvol evenement te maken. Niet alleen succesvol, maar vooral ook leuk. Ik heb heel veel mooie reacties en complimenten gehoord van de spinners en het publiek. Daarom ben ik ook geweldig trots op Ruud en Marla, die zoveel energie en werk erin hebben gestoken.

IMG_1504kopie

Nu was natuurlijk nog de grote vraag: Hoeveel hebben deze kanjers bij elkaar gespind? Om 20.00 uur op de BBQ was het grote moment daar. Aan Ruud Kwakkenbos en Ko van Oostrum de eer om de cheque met de opbrengst te overhandigen aan Fred de Bruin en Richard Oostveen van Stichting Join Our Mission. En wat een verrassing………een cheque ter waarde van € 2.648,=!!!!!!! Ver boven het bedrag dat ik in mijn meest optimistische bui had ingeschat. Wat geweldig! Omgerekend komt dat neer op gemiddeld € 30,= per spinningfiets per uur. Met recht een geweldige prestatie van de spinners. Ook voor de stichting was dit een belangrijk moment. Precies 5 jaar geleden begonnen zij aan hun missie om het 18+ huis in Polen te bouwen en nu, met de cheque in zijn hand, kon Fred de Bruin melden dat dankzij deze opbrengst de financiering rond was. Een mooi moment voor iedereen.

IMG_1492kopie

Ik kijk met heel veel plezier terug naar dit evenement en wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar. Ik zou het geweldig leuk vinden als ook volgend jaar de Rabobank en de LbnK dit evenement weer gaan organiseren.

Een mooi initiatief, een mooi evenement.

Ed