RTV ploegentijdrit in Dreumel

Op zondag 7 juni heeft de LbnK met maar liefst 3 teams meegedaan met de RTV ploegentijdrit in Dreumel. Het concept was heel eenvoudig: welk team legt de afstand van 37 km het snelste af. Een team bestaat uit 4 wielrenners. De tijd van de 3e wielrenner telt. Aantal deelnemende teams 30. Om de vier minuten start een team.

_E356347

Wat ging er aan vooraf?

Het idee om mee te doen kwam van Ko. Direct was er belangstelling en zelf zoveel dat Ko uiteindelijk 3 teams heeft ingeschreven. Eigenlijk had niemand echt ervaring met een ploegentijdrit rijden en we wisten dus niet wat ons te wachten stond. Eigenlijk wist niemand waar Dreumel lag en misschien was de top van Nederland wel aanwezig.

Ja en met drie teams komt de onvermijdelijke vraag: Hoe gaan we die samenstellen? Op sterkte (en wie is dan sterker dan een ander) of door loting? In 1e instantie werd gekozen voor loting, maar naarmate 7 juni naderde werd het accent verplaatst naar sterkte! Ha fijn, er was nog ruimte om te beslissen want er stond nog een woensdagavond training op het programma. Je begrijpt het al, de beer was los op woensdagavond. Er werd niet gewoon getraind. Nee de tandjes werden uit de cassettes getrapt. Maar na afloop waren de teams bekend. Op startvolgorde van de tijdrit zagen zij er als volgt uit:

Team 1:         Kees Fokker, Marcel Griffioen, Peter Bakkum, Joop de Lange

Team 2:         Ko van Oostrum, Marcello Smalbil, Jeroen van Maanen, Gerrit Vermeulen

Team 3:         Wout van Vreeswijk, Jarin de Haan, Camiel Swart, Hans van Vianen

Op zondagmorgen 7 juni om 07.30 uur reisde de LbnK delegatie af naar Dreumel. De avond daarvoor op het Koetstock, hadden de teams tot in detail de ploegentactiek doorgenomen en naarmate de avond vorderde namen de kansen op het erepodium zienderogen toe. Via de wieler app werden deze ontwikkelingen op de voet gevolgd.

Eenmaal in Dreumel werd het parcours om 08.30 uur vrijgegeven voor de renners om te verkennen. Vijf rondjes van 7,4 km met hier en daar een scherpe bocht. Bij hoge uitzondering had Peter Bakkum zich laten overhalen om de tijdrit te rijden in het kleurrijke LbnK tenue. Maar uiteraard toverde hij nog even een konijn uit zijn hoge hoed. Oke, rijden in het LbnK tenue, maar inrijden in het “zwarte brigade” tenue. En zo geschiedde, hoewel er foto’s ontbreken om dit ook echt aan te tonen (maw we zouden graag hiervan een foto willen).

_E355940

Rond de klok van 11 uur was het zover. Het 1e LbnK team ging van start. Bij de start werd iedereen nog even geinterviewd door de omroeper en die bleek opvallend goed op de hoogte te zijn van de LbnK. In tegenstelling tot de deelnemers kende hij het aloude grapje rondom de naam van de LbnK en attendeerde hij Peter op de tenuewisseling die blijkbaar had plaatsgevonden. Vol trots keken wij toe hoe onze jongens vertrokken en in de beugels gingen hangen. Inmiddels waren er al aardig wat teams onderweg en we hadden in de gaten dat er behoorlijk werd doorgefietst.

RTV2

12 minuten later werd het 2e LbnK team weggeschoten. Nog voor zij de eerste echte bocht in gingen zagen we al de aerodynamische houding van het team. Dat zag er strak en snel uit. Het 3e LbnK team was het laatste team van de tijdrit. Zij vertrokken toen het 1e team al was gefinisht, maar ook zij gingen gestroomlijnd van start.

_E356307

Bij elke ronde van doorkomst schreeuwden wij de teams toe en je kon aan de gezichten zien dat er echt volle bak werd gereden. De aanwijzingen naar elkaar waren duidelijk te horen en allemaal zagen ze er zeer professioneel uit. Een prachtig gezicht om de LbnK teams zo voorbij te zien razen.

Eenmaal allemaal gefinisht begon het natuurlijk het wachten op de einduitslag. Het was gelukkig prachtig weer en de er was een heel gezellig terras op een boerenerf. Al gauw werden de 1e biertjes besteld en werden de races uitvoering doorgenomen. Waar woorden tekortschoten werd met behulp van gevulde glazen bier het kop over kop rijden nog eens uitgelegd en de stemming zat er goed in. Net als op Koetstock stegen de kansen met de minuut en toen brak het grote moment aan: de einduitslag.

De presentator bedankte uiteraard elk team maar zou zich beperken tot de bekendmaking van snelste drie. Toen bleek dat op nummer 3 niet de LbnK was geeindigd, ritste Marcel Griffioen zijn shirtje keurig dicht onder de woorden: “Oh, we zijn dus tweede geworden!” Toen LbnK ook geen tweede was volgende de legendarische woorden: “Het zal toch niet ……!” Helaas, we zaten niet in de prijzen, maar een ding was zeker. Dit was een geweldige dag en volgend jaar doen we zeker weer mee. Door de enthousiaste verhalen doet er dan waarschijnlijk ook een LbnK dames team mee.

Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig hoe de LbnK het er heeft afgebracht. Nou ze hebben het geweldig gedaan. Allemaal binnen het uur. De eindtijden waren als volgt:

Team 1:         58:03 17e plaats

Team 2:         54:16 11e plaats

Team 3:         59:17 20e plaats

Alle eindtijden kun je terugvinden op www.rtvploegentijdrit.nl.

Een leuk detail is dat op de pagina met de uitslagen een foto staat van een LbnK team in actie.