Curling met boerenkool: een perfecte combinatie

De sfeer zit er goed in op de Jaap Edenbaan. Op de twee curlingbanen wordt hard gelachen en de curlingstenen worden weggetikt of soms ook weer net niet. Dat alles geholpen door het bezemen van het ijs. Vooral de plank achter de curlingbaan, die moet voorkomen dat de curlingstenen langskomende schaatsers onderuit kegelen, heeft het zwaar te verduren. Het valt niet mee om zacht genoeg te schuiven zodat de steen in het huis terechtkomt. Als zo’n steen eenmaal vaart heeft, dan glijdt die makkelijk een heel eind door. Ik vrees dat die plank daarom binnenkort aan vervanging toe is.

Curling is een bijzondere sport. Eigenlijk zie je het maar een keer in de vier jaar op tv, namelijk bij de Olympische Winterspelen, maar dan bekruipt je toch het gevoel van: “Eigenlijk zou ik dat ook wel eens willen doen”. Dat dachten we bij de LbnK ook, dus zo gezegd zo gedaan. Op 1 februari om half elf verzamelden zich dertien enthousiastelingen en een geblesseerde fotografe op de Sportweg en gingen we op weg naar Amsterdam. Daar sloten zich nog vijf mensen aan.

_E351361

Een uur lang vermaakten we ons kostelijk. Van de instructeur mochten we het eigenlijk geen curling noemen, maar was het Eisstockschiessen, omdat de baan korter was en de stenen een stuk lichter. Curling bekt toch een stuk lekkerder. De stenen gleden goed, alhoewel ze soms op onverklaarbare wijze op zijn kant gingen. En we ontdekten dat je met een bezem niet alleen het ijs kon poetsen, maar ook een langskomende steen een zetje kon geven in de gewenste richting. Dit alles onder de goedkeurende blik van de instructeur die een erg rustige ochtend had. Hij gaf zijn ogen de kost en besliste dat Annelies een beker verdiende voor de beste curlingstijl.

_E351595

Na afloop schoven we aan in restaurant Jaap, waar bijna iedereen een flink bord boerenkool met worst kreeg voorgezet. Alleen Marla wachtte tevergeefs op een portie. Ondertussen was het flink gaan regenen, zodat de schaatsbaan leegstroomde. En dat was voor ons weer gunstig, want toen de boerenkool soldaat gemaakt was, bonden wij de schaatsen onder en konden onze rondjes schaatsen op een rustige Jaap Edenbaan, af en toe nog in het licht van een prettig zonnetje.

Een mooie afsluiting van een bijzondere clinic.

_E351426