Clinic Team4Talent

Op 1 maart hebben Joop, Marcel, Eric en Renata een clinic gevolgd bij Team4Talent. Een groep zeer gemotiveerde en getalenteerde mensen, die sporters op vlieghoogte willen brengen op de drie onderdelen van de triatlon.

Om half elf was het verzamelen op het terrein van de KNVB te Zeist. Daar aangekomen werd er eerst een presentatie gegeven waar de heren van Team4Talent zich hebben voorgesteld aan de groep.

De groep deelnemers, bestaande uit sporters op verschillende niveaus werd door drie gedeeld; een groep recreanten, een groep wedstrijdsporters en een groep beginners. De afgevaardigden van de LbnK hadden zichzelf in laten delen bij de beginners.

Algauw werd duidelijk dat de mannen die de clinic verzorgden op zeer hoog niveau presteren, kreten als Ironman South Africa, Ironman Hawaii, olympische spelen 2016, eerste bij Nederlands kampioenschappen sprint etc kwamen voorbij.

Het eerste onderdeel voor de beginnersgroep was fietsen. Met knikkende knieën voegden de aankomende triatleten zich bij de vier mannen die het fietsen gingen begeleiden. Waren deze mannen in staat om zich op een wat lager niveau te begeven dan dat zij zelf gewend waren? Of werd het no nonsense keihard los gaan onder het mom van..’dit is toch beginnersniveau?’, terwijl de deelnemers vuurrood zagen van inspanning, tongen over het asfalt schraapten en men bij bosjes van hun fiets af viel…

Het eerste onderdeel ving aan. De beginnersgroep, bestaande uit zo’n twintig mensen stapten op hun racefietsen, Tomtom’s begonnen te registreren en de mannen van Team4Talent werden gevolgd naar een stevige klim, waar de deelnemers een uur onderricht kregen over intensiteit van trappen, traptechniek en verschillende vormen van krachtbesparing. Er werden leuke tips en trucs verteld en ook keken de mannen van Team4Talent hoe men op zijn/haar fiets zat. Mensen die te hoog of te laag zaten, werden geholpen met het instellen van hun zadel op de juiste hoogte.

Na de fietstraining werd een lunch aangeboden en hield het bedrijf Virtuoos een presentatie over supplementen tezamen met Bas Diederen en sportarts Guido Vroemen. Door het uitlopen van het ochtendprogramma was er weinig ruimte voor vragen, maar wat wel duidelijk werd, was dat Bas zijn Ironman op cola loopt. En ja, hij heeft last van de bubbels tijdens het lopen. 

Het tweede onderdeel na de lunch was zwemmen. TomTom’s gingen in kwartet naar de module zwemmen. De recreantengroep was nog bezig, dus de LbnK-ers hebben het moment aangegrepen om de wetsuits van Sailfish te passen, een gelegenheid die deze dag gepresenteerd werd. Deze wetsuits verbeteren het drijfvermogen zodanig, dat het bijna als vals spelen voelt.

Tijdens de zwemclinic, die voornamelijk gegeven werd door Edo van der Meer kwamen verschillende technieken voorbij en ook krachttraining was een onderdeel. In het deel van het zwembad waar de aankomend triatleten niet mochten zwemmen, was een klasje met kleine kleuters bezig met zwemmen met kleding aan. Na wat intensieve zwemoefeningen kwam de badjuffrouw vragen of de triatleten in spé iets meer afstand wilden houden van de kleintjes, want zij werden overspoeld door de waterverplaatsing.
Na een uur zwemmen, was het haasten in de kleedkamer, want tien minuten na de zwemclinic begon het laatste onderdeel.

Met de haren nog nat, behalve bij Eric, TomTom’s ingesteld op running, begaven de LbnK-ers zich naar het bos, waar onder begeleiding van Evert Scheltinga, Mark Oude Bennink en Bryan de Kraker loopscholing gegeven werd. Met de hardloopcursus van Henny nog in de benen, ging het de LbnK-ers goed af.
Het laatste deel van de hardlooptraining was het doseren van snelheid. Probeer om drie rondes van 400 meter dezelfde snelheid vast te houden. Geen van de LbnK-ers lukte dat. Iedereen liep zijn laatste ronde minimaal tien seconden sneller dan de eerste ronde. Wat daarbij meespeelde was dat als men het rondje kent, het ook makkelijker wordt om te doseren. Simpelweg omdat het duidelijk is wat er verwacht wordt.

Na de laatste ronde ging de groep weer terug naar het gebouw, waar het tevens einde van de clinic was. Bij het gebouw werd iedereen nog kort om een reactie gevraagd, wat werd vastgelegd door Team4Talent.

Het was een leuke, leerzame dag, waar de vermoeidheid aan het einde van bijna elk onderdeel wel even een momentje om de hoek kwam kijken. Op wilskracht werd dit gevoel elke keer weer terzijde geschoven en ging men elk onderdeel met frisse moed van start.

Tevreden heeft het team van de LbnK hun Tomtom’s uitgezet en na het in de auto laden van de overload aan spullen, is eenmaal thuis gekomen nu dan eindelijk het weekend begonnen.

Renata Merkus