Deelgenomen aan een schaatsclinic op de coolste baan van Nederland

Vandaag heb ik op uitnodiging van een klant deelgenomen aan een schaatsclinic op de coolste baan van Nederland. Twee marathonschaatsers, Frank Vreugdenhil en Emil Scouten, verzorgden de clinic.
6.15 uur ging de wekker, aardig vroeg voor iemand die moeilijk zijn bed uit komt. In de auto naar het Olympisch stadion waar om 7.30 uur een lekker ontbijt op mij en de 30 andere deelnemers stond te wachten. Thuis mijn schaatspak al aangetrokken en ik was bang overdressed te zijn. Waarom weet ik niet, maar ik had deelnemers verwacht van allerlei pluimage en vooral geen geoefende schaatsers.
Bij het binnentreden van de ontbijtzaal keek ik eens om me heen en al snel was mijn vermoeden overdressed te zijn volledig onterecht. De ene deelnemer had nog mooiere schaatsen bij zich dan de ander. Zegt niets dacht ik bij mezelf. Maar toen de schaatsbroeken onder de trainingsbroeken vandaan kwamen wist ik genoeg. Ik was de krabbelaar vandaag. 80% van de deelnemers had een groot wit nummer op de broek staan als teken dat het wedstrijdrijders waren.
Eh wedstrijdrijders op een clinic? Eerst even vijf rondjes inrijden zij onze trainer Frank. Op hangen en wurgen kon ondergetekende dat nog bijbenen en met een hartslag van dik in de 180 stond ik te luisteren naar de eerste aanwijzingen over de hoek die je benen moeten maken om goed te kunnen afzetten. Daarna in een rustig tempo de ideale zithoek oefenen. Daarna instructies en weer wat oefenrondjes om het bijsluiten van de afzetvoet te oefenen en oefen hoe je gewicht te verdelen. Elke keer vlogen de mannen met de witte nummers na de instructies de baan op en stonden ze keurig op mij te wachten bij trainer Frank. Aardige jongens 
Er werd afgesloten met een wedstrijden over 10 ronden, vijf ronden gaven de snelle mannen me het idee dat ik aardig mee kon komen. Toen startten er een paar gasten de brommer en plotseling reed ik heerlijk alleen met mijn snufferd in de wind over de coolste baan van Nederland. Ik heb een heerlijke ochtend gehad, maar ben blij dat ik volgende week weer met mijn LBNK schaatsvrienden rondjes mag rijden op de Vechtse banen in Utrecht. Dan lijkt het weer net alsof ik kan schaatsen.

Gerrit Vermeulen