Skoda leven als een prof voor een dag

Geschreven door Gerrit

Met 60 andere fietsers was ik op 27 oktober uitgenodigd om op circuit Zandvoort te ervaren hoe het is om als wielerprof te leven. Om 8 uur in de ochtend werd iedereen verwacht op het circuit. Daar stond een uitbereid ontbijt voor alle deelnemers klaar. De 60 fietsers werden opgedeeld in 8 ploegen en aan iedere ploeg werd een coach en twee profrenners toegewezen. Mijn ploeg (in totaal 8 renners) stond onder leiding van Merijn Zeeman (ploegleider Belkin) en had de profs Ivar Slik en Willeke Knol als hardfietsers in het midden. Na het ontbijt trainen op het circuit en dmv tips en tricks werd onze chaotische ploeg omgeturnd in een geoliede tijdritmachine.

Na de trainingen terug de kantine in om uitgebreid te lunchen. Tijdens de lunch kregen de deelnemers te horen dat er geen ploegentijdrit gereden ging worden. Te veel wind, het was onverantwoord om volle bak met 8 man per ploeg over het circuit te crossen. Dat zou zeker tot ongelukken geleid hebben. Het alternatief: een individuele tijdrit. 1 rondje vol gas over het circuit van 4,2 km.

Coach Merijn Zeeman had op een flipover een mooi schema gemaakt van hoe je je moet voorbereiden op de tijdrit. Om 15.26 uur stond ik dan zelf op het startpodium voor mijn tijdrit. Met prof Willeke Knol van de vrouwenploeg van Argos Shimano in mijn wiel, daarachter de constant claxonerende Merijn Zeeman in de ploegleiderswagen, motor van Shimano met materiaal, jurywagen en motor met cameraman, was het allemaal net echt.

4,2 km in de weersomstandigheden van 27 oktober (windkracht 7/8), over het glooiende circuit Zandvoort is een loodzware beproeving. 4,2 km alles geven in het fraaie LBNK tenue leverde een tijd op van 6 minuut en 47 seconden. Helemaal kapot! Alle respect voor de winnaar die dag die het parkoers afraffelde in 5 minuut 27. Daarmee was hij bijna een minuut sneller dan de nummer 2. Dat noemen ze met kop en schouders boven de rest uitsteken. Bij deze de foto’s, er schijnt nog een filmpje aan te komen.