Trailtraining / clinic

— Nieuw — Nieuw — Nieuw _____

01 september 2012 in Hollandse Rading, aanvang 09.30 uur.

Verzamelen en vertrek van de Sportweg in Kockengen  09.00 uur.

In deze clinic geef ik uitleg over technieken die komen kijken bij Trailrunning, welk materiaal noodzakelijk of wenselijk is. En hoe je kunt voorbereiden op het lopen van georganiseerde Trails. De clinic duurt in totaal ongeveer 1 ½ uur.  Waarbij we ruim 10 kilometer door pittig terrein lopen. Niveau voor deelname is 10 km kunnen lopen binnen 75 minuten.

Het programma ziet er als volgt uit:

Start op lokatie:

 • Uitleg over looptechniek bij Trailrunning.
 • Trainingsmethoden – verschillende methoden worden toegelicht.
 • Uitleg over materiaal.
 • Tips over waar je goed kunt trainen (Nederland ).
 • Welke georganiseerde Trails kun je aan deelnemen? (Nederland)

Op de trail:

 • Techniek heuvel op, techniek heuvel af.
 • 1 ½ uur lopen in groepsverband door uitdagend en afwisselend terrein.

De kosten voor deelname zijn € 10,- per persoon.

INSCHRIJVEN: voor  25 augustus 2012 via  vanroon47@kpnmail.nl

Minimaal 10 deelnemers

Maximaal 30 deelnemers

Training voor succesvolle Trail Running

Trail running is een geweldige manier om in een goede conditie alles te zien van de schoonheid in de natuur.  Het doel is om moeiteloos langs of op de paden te lopen, waarbij bezienswaardigheden en geluiden van de natuur te zien en te horen zijn. Met een paar simpele training strategieën, zal je in staat om succesvol  te trainen voor de trail en veilig te genieten van de vele uren op de paden.

Moeilijkheidsgraad:  uitdagend

Voorbereiding op de trails

Wat je nodig hebt:

 • Trail loopschoenen , sportkleding ,camelback, waterbelt etc.
 • Trail loopschoenen
 • loop-sportkleding
 • camelback of waterbelt

Stap 1

Je  moet bij voorkeur een goede basis hebben van gelopen kilometers. Als je nieuw bent bij trailrunning, doe dan een combinatie van hardlopen en wandelen op de paden totdat je comfortabel kan lopen.

Stap 2

Start een krachttraining . Behendigheid en kracht zijn een belangrijk onderdeel van de te lopen route. Begin met eenvoudige krachtoefeningen, temperatuur van het lichaam oefenen en doe wat met het bovenlichaam,  zoals push-ups.

Stap 3

Verzamel je materiaal  voor  trailrunning.  Zorg ervoor dat je de goede schoen hebt voor trailrunning  en pas je kleding aan o.a. aan het weer. Neem altijd eten en drinken mee.

Stap 4

Train met vrienden/atleten  waar mogelijk is. Als je niet kan trainen met anderen op de route, dan moet je altijd iemand laten weten waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.

Heuveltraining

Stap 1

Weet dat heuvel training  essentieel is voor een succesvol te lopen parcours en deze training zal een sterk verbeterde conditie voor je lichaam betekenen. Plotselinge veranderingen van parcours , lange steile hellingen en dalingen zal een nieuwe ervaring voor je zijn.

Stap 2

Houd in gedachten dat heuvel herhalingen  een geweldige manier is om te starten met heuvel training. Vind een heuvel tussen een 100  á 1000 mtr lang om een  intervaltraining( herhalingen) te doen. Loop naar de top en loop rustig terug naar beneden. Begin met vijf en werk op naar 10 herhalingen per sessie. Heuvel herhalingen zal je in vorm brengen en snel het beste voor het begin van een race in het  lopende seizoen. Een keer te doen in een week.

Stap 3

Als je uithoudingsvermogen verbetert, voeg dan een lange heuvel van verscheidene kilometers in je training . Lange heuvels zal je leren hoe  energie te besparen en te gebruiken  alleen wat je nodig hebt tijdens een training of wedstrijd.

Conditietraining

Stap 1

Begrijp dat lange trage lopen een steunpilaar zijn  van duurtraining. Het doen van lange trage trainingen zijn een genot op het parcours. Doe een lange training één keer per week, of als je traint voor ultra lopen doe dat dan op lange termijn één keer per twee weken.

Stap 2

Neem kennis van de lengte van je lange trainingen, het  hangt af van hoe ver je wilt gaan. Je kunt de afstand in training trainen tot de marathon. Maar voor een marathon en meer moet je, langere trainingen  maken van ongeveer 15 km tot de marathon in de aanloop naar de door jou gekozen evenement.

Stap 3

Uitvoeren bij een rustig tempo. Je moet in staat zijn om een gesprek te voeren met je mee lopende partner.

NOOT
Rust is belangrijk voor je training. Zorg ervoor dat je een tot twee dagen rust houdt  per week. Zorg ervoor dat je schoenen in goede staat zijn. Loop niet in versleten schoenen.  Loop niet te veel kilometers te snel. Langzaam opbouwen. Niet te veel intens snelheid werk  doen . Het kan leiden tot letsel en overtraindheid. Gebruik heuvel training om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Dit geld ook voor de normale duurlopen voor de 5, 10, 15, 20 km, de halve marathon en de marathon. Opbouwen, conditie, krachttraining en rust.

Succes,

Henk van Roon