Ploegentijdrit in Beneden-Leeuwen

uwen gereden. Bij velen beter bekend als de ploegentijdrit van Dreumel, maar dit jaar was de organisatie uitgeweken naar Beneden-Leeuwen. En dat was niet het enige dat anders was, want de hele zondag stond in het teken van sporten. Voordat de tijdrit begon was er al een hardloopevenement geweest en kwam je in het dorp ook skeeleraars tegen.

Kockengen was wederom goed vertegenwoordigd, met drie herenploegen en een damesploeg. Vooral de damesploeg was een primeur, want nog niet eerder deden deze dames mee aan een ploegentijdrit. Ik zal de ploegen eerst even voorstellen:

Kockengen dames – Lidia Ende, Jose Visser, Jessica van Vliet en Mariska Smaling

_E350315 - Version 2


LbnK 1 – Peter Bakkum, Marcel Griffioen, Kees van Kuik en Joop de Lange

_MVH4652


LbnK 2 – Ko van Oostrum, Janno van Aalst, Kees Fokker en Anton van Loon

_MVH4581 - Version 2


Zwarte Brigade – Willem Versloot, Ronald Kompier, Jan Willen Daamen en Jarin de Haan

_E350292 - Version 2

In 6 ronden van 6 km streden de ploegen om de eer. Met een vliegende start werden de ploegen het dorp uitgeleid om via de dijk langs de rivier aan de andere kant van het dorp weer in te rijden. En dat het best wel een beetje spannend is bleek al bij het inrijden van het dorp. We kwamen Ko en Kees tegen die aan het inrijden waren. Zwaaiend uit het autoraam, hun namen scanderend, reden de twee rakelings langs ons heen, blind voor hun fans en met strakke gezichten. “Die gaan ervoor” was het eerste wat in mij opkwam.

Wij parkeerde bij de Lidl, waar wij samen met de andere fans uit Kockengen naar de start liepen. Onderweg stopte een busje naast ons en daar stapte twee mannen in LbnK tenue uit: Janno en Anton, de ploeggenoten van Ko en Kees. “Volgens mij moeten we zo starten”, zei Janno en dat was misschien wel de verklaring waarom Ko en Kees zo door het dorp heen fietsten. Ze waren op zoek naar hun ploeggenoten.

Aangekomen bij de start was het gezellig druk. Een mooie feesttent, een echte omroeper en natuurlijk muziek. De eerste ploegen waren al vertrokken. We waren in ieder geval op tijd om alle ploegen uit Kockengen te zien vertrekken. De dames, die zich al warm hadden gefietst, vertrokken als eerste. het was een vliegende start. De ploegen draaide vanuit een zijstraat het parcours op om vervolgens vaart te maken en na 100 meter bij het passeren van de Startlijn startte de tijd. De dames zagen er geweldig uit in het mooie Zwarte Brigade tenue met groene rand, maar dat niet alleen. Ze zagen er ook prachtig uit omdat ze er zin in hadden. Met een grote glimlach en zwaaiend passeerden zij ons en bij ieder passage zagen bleven zij ons zo passeren.

Vervolgens was het de beurt aan de herenploeg van de Zwarte Brigade, in hetzelfde tenue, maar nu met rode rand. Ook zij hadden er duidelijk zin in. De onderlinge competities tussen de ploegen uit Kockengen was misschien nog wel belangrijker dan een podium plek aan het einde van de rit.

Inmiddels hadden we al veel ploegen zien passeren en er werd door sommigen ploegen echt ontzettend hard gefietst. Ik vond een rondje van 6 km onder de 9 minuten al behoorlijk snel, maar er was zelfs een ploeg die reed de rondjes onder de 8 minuten. Aan het materiaal was te zien dat deze mannen niet voor de eerste keer op de fiets zaten.

Vervolgens was het de beurt aan LbnK 2 om te starten en dat was leuk want dan konden we een beetje de rondetijden gaan vergelijken. Dat wil zeggen, als de rondetijden door werden omgeroepen. Er deden 64 ploegen mee en op een gegeven moment zitten er behoorlijk wat ploegen tegelijkertijd op het parcours. De omroeper had zijn handen er vol aan, een aanslag op zijn stembanden.

Als laatste vertrok LbnK 1 en dat moment waren alle ploegen uit Kockengen in de baan. Al onze ploegen waren duidelijk herkenbaar. Het LbnK tenue is hierom bekend, maar ook de Zwarte brigade tenues waren duidelijk herkenbaar, want er was verder geen enkele andere ploeg die in een zwart tenue reed.

Bij de ploegentijdrit is de tijd van de 3e renner bepalen voor de eindtijd. Dat betekent dat je in ieder geval met drie renners moet finishen. Bij iedere passage werden onze ploegen uiteraard luid toegejuicht en als fotograaf had ik een mooi plekje gevonden om ze te fotograferen met de fans op de achtergrond. De stemming zat er inmiddels bij de fans goed in. De feesttent was binnen hand bereik en de eerste biertjes kwamen al door. Van kijken naar sport krijg je net zoveel dorst als sporten zelf sporten.

Soms kwamen de rondetijden inderdaad door en al snel bleek dat er vrij constant werd gefietst. Zo voor het oog leek LbnK 1 er de meeste vaart in te hebben. LbnK 2 en de Zwarte Brigade gingen gewoon gelijk op.

Tijd voor de finish. De aankomst van de dames was gewoonweg geweldig. Met z’n vieren naast elkaar, de armen in de lucht en een volle lach. Echt een reclame die wielersporten en voor alle dames in Kockengen om ook een racefiets te pakken en te gaan fietsen. Prachtig gedaan!!

Een voor een finishte de heren ploegen. De balans kon worden opgemaakt en de uitslag van deze Kockengense herenstrijd was als volgt (uu:mm:ss):
LbnK 1                     00:58:12
LbnK 2                     01:02:21
Zwarte brigade       01:03:05

Zowel de dames als de heren grepen naast het eremetaal, maar dat kon de pret niet drukken. Er werd nog gezellig nagepraat en wat gedronken. Iedereen wist het zeker, volgend jaar zijn we weer van de partij.

_E350482 - Version 2

Iedereen bedankt voor deze mooie middag in Beneden-Leeuwen!

Ed Meijer